Horolezení

lezení na pískovcích u Děčína

pro mládež 14 - 18 let

13. - 15. 9. Děčínský Sněžník a okolí 

Lezení na skalách a bouldering, dobrodružství a hry v okolí.

!!! Tato víkendovka se nekoná u nás, ale na chalupě kousek od Děčína. !!!

Na tuto akci máme pouze 8 míst.

Co můžeš zažít a objevit?

  • pobyt venku mezi pískovcovými skálami
  • vyzkoušet si lezení, bouldrování, slaňování na pískovcových věžích či masivech
  • zažít nové výzvy, posunout si své představy, co vše zvládnu
  • v mezičase se dozvědět něco o místě, jak vzniklo, v čem je jedinečné, vylézt na stolovou horu, rozhlednu a zahrát si kupu deskovek a jiných her

Těšíme se na každého, ale doporučujeme účastnit se těm, kteří mají chuť lézt venku na písku, nemají závratě a mají základní fyzickou zdatnost.

Co a jak se bude dít?

V pátek večer se sejdeme na chalupě, seznámíme, domluvíme program. V sobotu a v neděli náš čeká lezení.

1x lezení v Tisé (1 parta leze, druhá jde na procházku do Tiských stěn)  a pak se prostřídají. 1x lezení v Anglickém parčíku.

Kromě lezení bude čas i na průzkum skal, výlet, hry venku i deskovky uvnitř.

V případě nepříznivého počasí bude lezení méně, ale dobrodružství ve skalách si užijeme i tak.

Opět se budeme společně podílet na přípravě jídla a chodu domácnosti.

Co s sebou

- oblečení - na lezení ideálně dlouhý rukáv i nohavice, raději oblečení, které se může odírat o skálu, není třeba super nové sportovní, skvělé jsou například staré flanelové košile:)
- pokud někdo má vybavení na lezení, může přibalit (sedák, lezečky, helma). Budeme se snažit sehnat lezečky i k zapůjčení. Na každý pád pomůže, když si vezmete boty s těsnou špičkou a co nejlepším třením na skále.
- kdyby někdo chtěl svou helmu - ale není nutná bude na půjčení
- pokud máte, hodí se PAS či OBČANKA (jsme 3km od Neměcka a lze jít lézt či na procházku i tam)
- spacák (karimatky nejsou třeba)

- čelovka, pláštěnka, hygienické potřeby, pohodlné oblečení dovnitř

 

Přihláška

Poznámka pro rodiče: Budeme dodržovat všechny bezpečnostní předpisy. Zároveň jsme samoorganizovaná skupina, kde jsou účastníci zodpovědní za vlastní bezpečnost. Přihlášením berete na vědomí, že dítě jede na dobrodružnou akci v přírodě, kde se budeme pohybovat v prostředí skal a výšek.

Po vyplnění formuláře se dostaneš na stránku s platebními údaji. A přijde Ti potvrzovací e-mail. 

Do poznámky prosím uveď velikost nohy. Budeme se snažit sehnat k zapůjčení lezečky. 

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely vytvoření a fungování vašeho účtu zdarma. Zásady zpracování osobních údajů.

Tým průvodců

Petr Daniš – hlavní horolezec a průvodce skalami

Vystudoval filosofii, ale dnes se zabývá vzděláváním a environmentální výchovou. Zajímá ho, proč si děti hrají, jak se učí a proč potřebují kontakt s přírodou. Pro Ministerstvo životního prostředí napsal popularizační knihy Děti venku v přírodě, ohrožený druh? a Tajemství školy za školou. Dnes se věnuje především klimatickému vzdělávání. Napsal úspěšnou knihu Klima je příležitost. Působí jako ředitel vzdělávacího centra TEREZA a předseda Sítě středisek ekologické výchovy Pavučina. Od svých studií se věnoval horolezectví v horách i na skalách. V minulosti působil jako vedoucí horolezeckého oddílu Humanita a instruktor horolezectví ČHS (High Alpine Leader).

Justina Danišová – lezkyně a průvodkyně

Původně je sice učitelka geologie a biologie, ale víc než kameny teď řeší publikace pro děti, metodiky pro učitele a lektoruje semináře pro učitele, vychovatele, rodiče a další průvodce dětí. Především v tématech hraní a učení venku. Tvoří weby ucimesevenku.cz, jdeteven.cz a také svobodnahra.cz. Potkat se můžeme například každý měsíc na stránkách Krásného roku. Společně s Petrem mají doma čtyři domoškoláky, díky kterým napsali knihu Svobodna hra, jak nechat vyrůst radostné, odolné a samostatné děti. Celá rodina tráví mnoho svého společného času ve skalách, nejvíce v Českosaském Švýcarsku.

K Petrovi a Justině patří ještě 4 děti. Společně nám poskytli zázemí chalupy kousek od skal.

Petr Kubala a Zdenka Doubravka

Nás znáte ze všech ostatních akcí. Zajišťujeme organizaci a podílíme se na programu. K lezení přispějeme svými zkušenostmi z outdoor výcviku na vysoké škole a zkušenostmi z vedení lezeckých programů v USA a Jižní Africe.

 

Fakta

Termín: 13.-15.9.2024 začátek cca v 18:00, konec v cca 14:00

Místo: chalupa Sněžník 107, Jílové + skály v okolí

Pro koho: mládež (domškoláci i nedomškoláci) 14 - 18 let, komorní skupina do 10 účastníků

Kontakt: zdenka.doubravka@gmail.com, 608 522 279

Cena: 1500 - 3000 Kč . Dejte, kolik si můžete dovolit.

Přihlášky: Formulář viz výše.

 

Místo konání

Naší základnou bude táborová osada Suté Břehy.  

Místo: Nádherná chalupa pod Děčínským sněžníkem. Bude zde zázemí na spaní, vaření, hry uvnitř i venku. Na spaní jsou k dispozici matrace, spacáky vemte svoje. 

Doprava: Na dopravu jsou možné 3 varianty dobrého dojezdu. Jsou popsány v potvrzovacím emailu.

 

FAQ

1. Co znamená že víkendovka je "pro domškoláky a nedomškoláky" ?  Na počátku našich akcí bylo přání umožnit starším dětem z domácího vzdělávání setkat se, mít čas na povídání, hry, společný oheň i tématicky zaměřený program. Většinou jsou totiž rozprostřeni po celé republice a nemají poblíž vrstevníky, kteří se vzdělávají také doma a s nimiž by se mohli přátelit a trávit společný čas. Tento víkend je otevřen VŠEM.

3. Jak poznám, že je akce pro mě? Zajímá tě dobrodržuství, lezení, skály... . Máš chuť zkoušet nové věci, setkat se s vrstevníky a užít si dobrou partu, krásné prostředí. 

Akce pro tebe není, pokud ti vadí nepohodlí a překážky a pokud máš závratě a strach z výšek, který nechceš překonat. 

4. Co když si potřebuji něco ještě zjistit/ujasnit? Např. láká mě to, ale mám obavu, jestli to zvládnu? Napiš na zdenka.doubravka@gmail.com nebo tel. 608 522 279

5. Co si mám vzít s sebou? viz výše v textu.  

6. Co když mám speciální stravovací potřeby? Napiš nám a všechno vyřešíme. 

7. Cena? Pro nás není akce primárně komerční. Snažíme se být dostupní dané věkové skupině. Proto nabízíme možnost vybrat si cenu podle vašich možností. Zároveň budeme rádi za jakýkoli příspěvek navíc, protože je pak organizace pro nás snazší a můžeme víkendovkám věnovat více času. V ceně je zahrnuto ubytování, jídlo, zapůjčení vybavení a přeprava na místě a péče 4 dospělých osob.

8. Proč je akce na webu Svobodného domku? Protože je to náš web a můžeme vám na něm zprostředkovat potřebné informace. Jinak vás nijak s projektem propojovat nebudeme.